Peckham Lido

Lido

London

2015
+ More

The original Lido on the corner of Peckham Rye Common has lain buried there for over fifty years. We were approached by local activists Ben Lloyd-Annals and Jim Glynn to submit a concept pitch for breathing life back in to this special site. Our early design research uncovered a tension between the memory and formality of the original Lido with its rigid lines and Victorian detailing and the natural forms of the parkland now existing with established trees, mounds and the natural course of the River Peck. Instead of yielding to a form subservient to a historical replica we sought to create a structure amidst the trees allowing for a compromise between the memories of older generations and those of the young who have known only the park. A traversable landscape mingled beautiful brick detailing and terraced forms found in the neighbouring streets – our Peckham vernacular – and magnificent structural trees lifting the roof of the internal spaces and allowing the plans to be lit naturally as they have been so in recent memory. A traversable green roofscape, a sun reflective installation screen, indoor gym, screening rooms and the resurgence of the natural river Peck create social spaces knitting the pool building together in to the local community. Although we came First Runner Up in this competition bid we still have great enthusiasm and admiration for the ambitions of the project and wish the Clients every success in bringing their vision of the Lido back to life.

Peckham Lido 4
Pinterest
Peckham Lido 1
Pinterest
Peckham Lido 2
Pinterest
Peckham Lido 3
Pinterest
Peckham Lido 5
Pinterest